donderdag 24 juli 2014

Ster in een vierkantje patroon vertaling

Met mijn ijskoud glas munt en citroen water zat ik lekker te haken achter de computer op de warme zolder studio van Tante Tal. 
Toen las ik deze vraag: "Wie kan mij helpen met het vertalen of op weg helpen van dit patroon?"


Het leek mij wel een heel leuk patroon om eens nader te bekijken en Tante Tal helpt graag andere mensen. Dus waarom geen twee vliegen in een klap? 

Patroon ster in een vierkant 


Originele ontwerp(st)er staat in The gorgeous Russian Magazines Series "FASHION MAGAZINE" 
link

vertaalt door Tante Tal
Heb je vragen of opmerkingen over de vertaling van het patroon, neem dan contact op met Tante Tal via : www.facebook.com/TanteTal

Stekenuitleg:

stk=steek
l=losse
Hv=halve vaste
V=vaste
HSt=Half stofje


St=stokjeDubSt=dubbel stokje / 2-voudig stokjeHDubSt= Half dubbel stokje
Haak hetzelfde als dubbel stokje alleen bij stap 3 haak je door alle lussen

3DubSt= driedubbel stokje / 3-voudig stokje
Haakt hetzelfde als dubbel stokje alleen de draad een extra keer omslaan bij stap 1.
H3DubSt= Half dubbel stokje
Haak hetzelfde als dubbel stokje(met extra omslag) alleen bij stap 4 haak je door alle lussen

4DubSt= vier dubbel stokje / 4- voudig stokje
Haakt hetzelfde als dubbel stokje alleen de draad twee extra keer omslaan bij stap 1.
H4DubSt= Half dubbel stokje
Haak hetzelfde als dubbel stokje (met twee extra omslagen) alleen bij stap 5 haak je door alle lussen
5DubSt= vijf dubbel stokje / 5-voudig stokje
Haakt hetzelfde als dubbel stokje alleen de draad drie extra keer omslaan bij stap 1.

Zo kan het eruit zien als je er een jas vest van maakt.
Oké, nu kunnen we beginnen: 
Start met een Magische ring als je de binnenkant dicht wil trekken.
Als je hier hulp bij nodig hebt is dit een handige link:
http://www.garnstudio.com/lang/nl/video.php?id=98

Of bij open laten dan haak je een ketting van 8 losse, sluiten met een hv.
1: 1l, 16v in cirkel haken, hv in 1e v om toer te sluiten.
2: 7l, (1e 4l staan gelijk aan het eerste DubSt), DubSt in 2e v, * 3 l, 1v overslaan, DubSt* herhaal wat tussen de ** staat nog 5x, 3l, hv in 4e losse (begin van de toer)
3: 1l, v op de 4e losse van de vorige toer, *4v om 3l-boogje, v op DubSt* herhaal . sluit met een hv in eerste v.
4-5:1l, haak v in de steken van de vorige toer (40)
6: 13l, *haak in de 2e steek van de haak een l, werk zo naar beneden door in de volgende losse te haken. Haak een v, HSt, St, HDubSt, DubSt, H3DubSt, 3DubSt, H4DubSt (voor elke stap vergroot je dus met een halve slag, zie boven aan de pagina voor extra steken uitleg.)
Je hebt nu 9 stappen, langs de losse ketting, gewerkt en houd drie losse over. St op de 5e vaste vorige toer.* 10l. Herhaal nu wat er tussen de ** staat. Na het allerlaatste H4DubSt sluit je met een hv in de 3e losse van de eerste kettingreeks. Je hebt nu 8 punten.
7: 8 losse (die staan voor het eerste.. stokje), *6 l, haak een halve v in de keerlosse van de eerste punt, 7l, 5DubSt boven op het St van de vorige ronde, * herhaal wat tussen de ** staat
8: Het kan op twee manieren: 1l, v in dezelfde stk, *6v in de l, v in de hv vorige toer, v in het gat van de keerlosse, 7 v in de l, v op het 5DubSt (je hebt nu 16steken (controleermomentje)* herhaal wat tussen de ** staat, sluiten met een hv in de eerste vaste.
of 1l, *8v om de 6l-boog, 8v om de 7l- boog* herhaal wat tussen de ** staat, sluiten met hv (128)
9: 1l, v rondhaken, sluiten hv (128)
10: 3l (staat voor het eerste stokje), 2 l,* 1 stk overslaan,  St, 2 l * herhaal wat tussen de ** staat, sluit met een hv
11: l, v in dezelfde stk, *2v om de 2l-boog, v op St* herhaal wat tussen de ** staat, sluit met een hv in de eerste v.
12: l, v rondhaken, sluiten hv
13: 4l (staat voor het eerste DubSt), 11 l, sla 11 steken over. Plaats een 3DubSt boven (reken het stokje/losseketting onder je begin punt niet mee) het 4e St van toer 10, *24 l,
(nu komt even een lastig stukje met een draai erin, maar dat komt goed bij de volgende toer ;) )
3DubSt in de 14de losse van die kettingreeks, 5l, halve vaste in de 9de losse van die kettingreeks. (twee boogjes zijn het nu dus aan elkaar) Dan keer je het werkje een klein beetje dat je bij het eerste boogje 5v kan omhaken. Sla (van toer 12, dat is weer boven het vierde stokje van toer 10) 11 steken over, haak een 4DubSt en haak 5v om het tweede boogje.  We gaan nu weer naar het midden toewerken van een zijkant. Haak 9 l, sla (van toer 12, dat is weer boven het vierde stokje van toer 10) 11 steken over, haak een 3DubSt. 11l, sla (van toer 12, dat is weer boven het vierde stokje van toer 10) 11 steken over, haak een DubSt. 11l, sla (van toer 12, dat is weer boven het vierde stokje van toer 10) 11 steken over, haak een 3DubSt.* We gaan weer een hoek maken met de twee boogjes.  Herhaal 3x wat tussen de ** staat. 9l, sla (van toer 12, dat is weer boven het vierde stokje van toer 10) 11 steken over, haak een 3DubSt. 11l, sla (van toer 12, dat is weer boven het vierde stokje van toer 10) 11 steken over, haak een halve vaste in de 4e losse van de begin ketting.
14: 1l, v in dezelfde stk,*11v om 11l-boog, v op 3DubSt, 9v om 9l-boog, 8l om de volgende boog, v op 3DubSt, 8l om de volgende boog, 9v om om 9l-boog, v op 3DubSt, 11l om 11l-boog, v op DubSt, 11l om 11l-boog, * herhaal 3x wat tussen de ** staat sluit met een hv.
15: 1l, v in dezelfde stk, 28v, *2v in de volgende stk, v, 2v in de volgende stk, 57v, * herhaal 2x wat tussen de ** staat, 28v, sluit met een hv.
16: 1l, v in dezelfde stk, 28v *2x (2v in de volgende stk),v, 2x (2v in de volgende stk), 57v* herhaal 2x wat tussen de ** staat, 28v sluit met een hv.  Bind af en hecht de losse draadjes weg.

Je kunt ook als je meerdere vierkanten aan elkaar wilt vasthaken, de laatste toeren net even anders doen. Alternatief:

15: 1l, v in dezelfde stk, 29v, *(2v, l, 2v) in de volgende stk, 58v, * herhaal 2x wat tussen de ** staat, 29v, sluit met een hv. Je hoek wordt zo hoekiger.
16: 1l, v in dezelfde stk, v op de zijde en waar je in de vorige toer de l hebt gehaakt plaats je dan (2v,l,2v) en weer vaste op de zijde. Sluit met een hv, bind af en werk de losse draden weg.
De vierkanten kan je aan elkaar naaien of haken met hv of v.
Hulp nodig bij het aanhaken?
Kijk dan even op deze handige link: http://youtu.be/5_cOjdHowdg

Overzichtje hoe je het jasje kunt maken.
Printversie: PDF-link

Veel plezier met haken!
Liefs
Aanvulling: 18-08-2014
Ik kreeg een vraag over dit patroon die ik met jullie wilde delen. Het zal vast ook iemand anders op weg helpen.

Brigitte vroeg: Ik heb een vraagje over Patroon ster in een vierkant. Er staat een voorbeeld van een vest met gebreide kraag en mouwen. Helaas zie ik daar geen beschrijving van heb je die ook? En welke wol gebruik je

Hoi Brigitte,
Ik heb enkel het vierkantje vertaald, maar wil je wel verder op weg helpen hoor.

In de blog staat, onderaan, een soort van schema waar je en hoeveel blokken je boven elkaar kunt plaatsen. Alleen is dat een richtlijn natuurlijk.
Als je bijvoorbeeld dit patroon met katoen gaat haken en een bijpassende haaknaald heb je misschien wel 8 of meer blokken boven elkaar nodig. Als je bijvoorbeeld de Saskia van de Wibra gebruikt in combinatie met een haaknaald 6 zal je misschien met 5 blokken al in de lengte zitten.
Het blok die ikzelf had gemaakt was van soft van de Zeeman in combinatie met haaknaald 4,5 of een 5 (dat ben ik even vergeten) en daar kwam ik op een blok uit van ongeveer 30*30 cm.
Voor de boord zie ik dat ze een rechthoekige lap hebben gemaakt. Dit kan je simpel nabootsen door een rij losse (ongeveer 30+2 keer losse), Haak in de 3e van de haak een stokje, haak vervolgens in de rest van de ketting losse ook een stokje. 2 losse, keer je werk.
Haak vanaf nu alleen in de achterste lussen. Je haakt elke toer hetzelfde. Stokjes in de achterste lus. Zo krijg je een ribbeltje. Als je boord lang genoeg is als kraag kan je deze vasthaken door een losse te haken als keer losse en dan over de zijkant vast te haken met halve vaste door zowel de kraag als de blokken van het achterpand. Mocht je het mooie vinden (dat vind ik in ieder geval wel..) dan kan je eerst langs de rand van de boord  2 vaste haken per stokje. Waarna je hem pas vast zet aan het achterpand.
Voor de mouwen werkt het hetzelfde. Je kunt het aantal steken tellen van je mouw. Delen door twee en dan weet je hoeveel toeren je de boord kan maken. Lekker breed maken zodat je hem mooi kunt omslaan als in het plaatje.

Extra tip: Misschien is het wel leuk om er een rand aan het vest te zetten met knopen. Dan haak je vasten langs de rand. zo breed als je het wil hebben. Je kunt dan knopen hierop markeren, zodat je in de tweede rand weet waar je knoopsgaten kunt maken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld 3 losse, 3 steken overslaan en dan weer verder met vasten te haken. In de volgende toer haak je dan om de twee losse heen en verder.

Ik hoop dat je zo een beetje op weg geholpen bent. Mocht er toch nog iets niet duidelijk zijn, misschien kan ik je dan nog beter helpen.

Liefs Tante Tal


Geen opmerkingen:

Een reactie posten